Tidsmaskinen tværfagligt kunstprojekt februar 2019

Livet er tidsmaskinen – men man kan også spille på den

Tidsmaskinen er temaet for Billund Ungdoms- og Kulturskoles store Gallashow, som vises i Magion 7. april, men det er også en stor, fantasifuld, fremtidsmaskine man kan gå ind i, lukke porten og tage en tur i. Indvendigt er den fuld af neonfarvet, spacy udsmykning, der lyser i mørket, mens man siddende i en stol bevæger sig ud på rejsen. Udvendigt ser man et bjerglandskab et uvirkeligt sted, måske et sted man kan besøge. Her er sølvfarvede rør, dåser, æggedelere, metalstave, gevindstænger og meget andet fastgjort, så Tidsmaskinen også kan bruges som et stort instrument, man kan spille på.
 

Hør musikelevernes komposition Crazy Space


 

I weekenden 1.-3. februar mødtes 20 elever fra Billedskolen og Musikskolen for at udsmykke denne tidsmaskine og også for at bygge den om til et instrument, som de spillede og komponerede musik på. Med stor koncentration og fantasi skabte seks musikelever i samarbejde med komponist Jeppe Just og musiklærer Jannie Flyvbjerg et otte minutter langt stykke musik spillet på Tidsmaskinen. Stykket, som blev døbt Crazy Space af de unge komponister, blev uropført for forældre søndag eftermiddag, og musikken satte en helt særlig fremtidsstemning, da eleverne i fuld koncentration spillede.

Tidsmaskinen er bygget ud fra idéer og tegninger af billedskoleelever. Disse idéer har teknisk serviceleder på Ungdoms- og Kulturskolen Kasper Starup omsat til en stor Tidsmaskine bygget på dele fra en kasseret elevationsseng fra et hospital. Således er fjernbetjeningen et panel, man kan styre fra maskinen, så man kan åbne og lukke døren og bevæge stolen.

Den lysende udsmykning i det sorte indre lavede billedskoleeleverne også i weekenden, og mange ting med inspiration fra rummet blev produceret. Billedskolelærer og illustrator Hans Ole Herbst fortæller, at det var let at sætte gang i børnenes fantasi. Der opstod hele tiden nye idéer, og det hele kan ses og opleves, når maskinen indvies ved gallashowet. Alle delene fordobles endda, fordi hele loftet indvendigt er et stort spejl.

Filosofiske tanker før Tidsmaskinen

Deltagerne ved weekenden mødtes to uger før hos Capital of Children, Playful Minds, hvor de sammen med en filosof kom igennem mange tanker omkring tidsmaskinen og rejser i tiden. Mange kloge tanker blev sagt højt, og mange spørgsmål stillet: - Livet er tidsmaskinen. Vi er i den hele tiden. – Kan tiden stå stille, gå hurtigt, gå langsomt?– Gud kan bare trykke pause på livet, ligesom man kan i en Youtube video.

Tidsmaskinen er det fjerde projekt i en række af børnekunstprojekter, hvor elever fra Kulturskolen møder professionelle kunstnere i en samskabende proces. Projekterne er et samarbejde mellem Capital of Children, Playful Minds og Billund Ungdoms- og Kulturskole.

Parløb reklamebureau a/s